Лула да Силва промени мнението си: Путин може да бъде арестуван, ако дойде в Бразилия

Съдебната власт е тази, която решава, не е правителството, заяви президентът

11.09.2023 | 10:56 Редактор: Елеонора Танева
Лула да Силва промени мнението си: Путин може да бъде арестуван, ако дойде в Бразилия

Бразилският лидер Лула да Силва оттегли личното си уверение, че президентът на Русия Владимир Путин няма да бъде арестуван, ако присъства на срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро догодина. Путин пропусна тазгодишната среща в индийската столица Ню Делхи, избягвайки евентуално политическо недоволство и риск от наказателно задържане по силата на заповед на Международния наказателен съд (МНС).

Бразилия е член на МНС, но президентът Луис Инасио Лула да Силва повдигна вежди през уикенда, когато заяви пред индийската информационна мрежа Firstpost: "Ако аз съм президент на Бразилия и ако той дойде в Бразилия, няма как да бъде арестуван".

Днес той промени позицията си, като заяви пред репортери: "Не знам дали бразилското правосъдие ще го задържи. Съдебната власт е тази, която решава, не е правителството".

Путин пропусна последните международни срещи и вместо това изпрати външния си министър Сергей Лавров в Ню Делхи за срещата на Г-20 на 9-10 септември, въпреки че Индия не е подписала МНС, уточнява БГНЕС.

През март МНС обяви, че издава заповед за арест на Путин във връзка с обвинението във военно престъпление за незаконно депортиране на украински деца.

Кремъл отрича обвиненията, като настоява, че заповедта срещу Путин е "невалидна".

Страните от Г-20 приеха декларация, в която се избягва осъждането на Москва за войната в Украйна, но се призовават всички държави да се въздържат от използване на сила за завземане на територии.

Следващата среща на върха е насрочена за ноември 2024 г. в Рио де Жанейро и Лула заяви, че се надява "дотогава войната да е приключила".

Снимка: БГНЕС