Година от смъртта на кралица Елизабет II - без големи церемонии, само частни прояви на почит

Нова глава в историята се отвори с възкачването на престола на Чарлз Трети

08.09.2023 | 10:46 Редактор: Михаела Кирилова
Година от смъртта на кралица Елизабет II - без големи церемонии, само частни прояви на почит

Една година след смъртта на британската кралица Елизабет Втора Обединеното кралство отбелязва края на една ера, предават световните агенции. Не са предвидени обаче големи възпоменателни церемонии, а по-скоро частни прояви на отдаване на почит на Елизабет Втора, управлявала страната 7 десетилетия.

Нова глава в историята се отвори с възкачването на престола на Чарлз Трети, първородния син на Елизабет Втора. Церемонията по коронацията му беше тази пролет. Преди няколко дни британското правителство представи проект за постоянен мемориал за Елизабет Втора, който ще бъде открит през 2026 г., когато тя трябваше да навърши 100 години.

По повод годишнината от смъртта на майка си Чарлз Трети направи обръщение.

"Ние си спомняме с много обич за нейния дълъг живот, за нейната предана служба и за всичко, което тя представляваше за мнозина от нас", заяви той.

По-малко популярен в сравнение с Елизабет Втора, която бе обожавана от британците, новият крал стана и свидетел на редица враждебни прояви към монархията от страна на прорепубликански активисти по време на пътуванията си в страната.

По повод годишнината от кончината на Елизабет Втора премиерът Риши Сунак заяви, че мислите на цялата нация ще бъдат с новия крал Чарлз Трети и неговото семейство в този ден. Той добави, че една година след смъртта на Елизабет Втора хората осъзнават все повече и повече колко посветена е била тя на нацията и колко добре е служила на народа си, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС