Подоляк: Няма да смекчим позицията си за зърнената сделка

"Нека да не окуражаваме Русия да извършва още престъпления", коментира съветникът на украинския президент

05.09.2023 | 17:49 Редактор: Михаела Кирилова
Подоляк: Няма да смекчим позицията си за зърнената сделка

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк отхвърли днес предложението на Турция Киев да смекчи позицията си за съживяване на Черноморската зърнена сделка, като каза, че Украйна няма да подкрепи смекчаването на санкциите срещу Русия или политика на "омиротворяване", предаде Ройтерс.

"Нека бъдем реалисти в края на краищата и да спрем да обсъждаме несъществуващи възможности, за да не окуражаваме Русия да извършва още престъпления", каза Подоляк.

Той направи този коментар в отговор на въпрос за вчерашните изказвания на турския президент Реджеп Ердоган след разговорите му с руския лидер Путин.

Подоляк каза, че Русия е "изключително заинтересована" от разрушаването на украинските морски пристанища и инфраструктурата за износ на зърно. Съветникът посочи, че Русия не се нуждае от зърнената сделка и че Москва е заинтересована да отстрани Украйна от световния зърнен пазар, като повиши цените на зърното и получи монопол върху контрола над Черно море.

"Къде виждате тук пространство за "смекчаване" на позицията на Украйна? Нека бъдем ясни, определено няма да си играем на "омиротворяване на агресора" и да му угаждаме с вдигане на санкциите", добави Подоляк, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС