"Впечатлени сме": Как се справи Илиана Иванова на изслушването за еврокомисар?

Илиана Илиева трябва да заеме мястото на Мария Габриел

05.09.2023 | 16:01 Редактор: Михаела Димитрова

Евродепутатите в Европейския парламент в Брюксел изслушаха българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова. Тя отговоря на въпросите на 2 комисии – по промишленост и енергетика, и по култура и образование.

Иванова е кандидатът ни за еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя трябва да заеме мястото на Мария Габриел, която напусна Европейската комисия през май, за да влезе в правителството.

Като "отлично" определи днешното изслушване Сабине Верхейен от комисията по култура и образование. Тя подчерта добрата подготовка на Иванова.

"Ние сме много позитивно настроени и сме впечатлени от добрата и задълбочена подготoвка, която тя показа. Има голямо познание в портфолиото, за което трябва да отговаря", коментира Верхейен.

От страна на комисията по иновациите това изслушване е изключително важно.

"Ние се нуждаем от силен комисар. Работихме отлично с Мария Габриел – предишния еврокомисар. И от изслушването днес се уверихме в самочувствието, силните мениджърски умения, знанията в областта, и отличните комуникационни способности на кандидата. Имам много добри очаквания от срещата с координаторите, на която ние ще решим дали да приемем кандидатурата на Иванова", каза Кристиан Бушой.

Илиана Иванова определи иновациите, науката, младежта и спорта като стратегически важен ресор за Европа. Тя подчерта ключовата роля на изследванията и иновациите, развитието на човешкия модел чрез насърчаване на образованието и обединяващата роля на културата за обществото.

Като сериозен проблем тя открои недостатъчното финансиране. След изслушването, тя направи кратко изявление, без възможност за журналистически въпроси.

"Очакваме сега решението на координаторите. Надявам се, че ако бъда избрана, ще работя с всички сили неуморно", посочи Иванова.

Изслушването пред двете европейски комисии и оценката, която те ще дадат, предшества гласуването на кандидатурата на Иванова от европейския парламент. Това предстои на 12 септември. 

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова. 

Снимка: БГНЕС