Илиана Иванова пред ЕП: Осъзнавам отговорността, ще работя тясно с държавите в ЕС

Започна изслушването на кандидата за следващ български еврокомисар

05.09.2023 | 11:44 Редактор: Вяра Димова
Илиана Иванова пред ЕП: Осъзнавам отговорността, ще работя тясно с държавите в ЕС

В Европейския парламент в Брюксел започна изслушването на кандидата за следващ български еврокомисар Илиана Иванова. Събеседването с евродепутатите ще продължи три часа.

"Осъзнавам тежестта и отговорността да се постигне много за ограничено време", заяви Иванова във встъпителните си думи, които произнесе на български, английски, немски и френски език.

"Целта ми е да работя тясно с ЕП, с държавите в ЕС, както и с международните партньори. Мога да обещая само това, което вярвам, че мога да постигна", добави тя и посочи, че ще даде честни отговори на 25-те въпроса на евродепутатите от парламентарните комисии по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование. 

По нейните думи бюджетът на ЕС за научни изследвания никога няма да бъде достатъчен, но е важно всяко вложено евро да носи допълнителни ползи. Тя поясни, че Европейската комисия би могла да дава препоръки за реформи в държавите от ЕС и една от възможностите е това да се прави през плановете за икономическо възстановяване от пандемията. Вложенията в наука помагат за повишаване на икономическия растеж - ако не ги направим сега, загубите ще бъдат значителни, отбеляза Иванова, цитирана от БТА.

Ако бъде одобрена, Илиана Иванова ще заеме поста на еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на ЕК следващата есен.

Снимка: БГНЕС