Денков за номинацията на Илиана Иванова: Изненадан съм, че събитията се развиха толкова бързо

Ще правя всичко възможно с Мария Габриел да стигнем до ротация, категоричен е премиерът

29.06.2023 | 13:15 Редактор: Михаела Димитрова
Денков за номинацията на Илиана Иванова: Изненадан съм, че събитията се развиха толкова бързо

Изпратихме двама кандидати за еврокомисари, след като и в писмото на Фон дер Лайен се искаше това. Малко съм изненадан, че събитията се развиха толкова бързо. Това е номинация, оттук насетне има и още етапи. Ще търсим общи действия. Ние смятаме, че в някои отношения има проблем с върховенството на закона. Ще търсим как да изчисти всички проблеми и да действаме напред. Ще правя всичко възможно с Мария Габриел да стигнем до ротация. Има проблем, който е предимно в Народното събрание. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти в Брюксел.

На въпрос дали с ДПС ще намерят общ език в рамките на политическото семейство на либералите, той заяви, че там, където се срещат принципите, ще търсят общи действия.

"В някои отношения има проблеми с върховенството на закона, но трябва да търсим как да продължим напред. Търси се взаимодействие в българския парламент - това е процес, който е труден, но съм оптимист, че можем да извървим този път заедно както в българския парламент, така и на европейско равнище", каза министър-председателят.

По темата за Шенген Денков заяви, че решенията за ветото на Австрия и Нидерландия, се взима на база на доверието. "Прокрадват се елементи на доверие, за да се види какво се случва. Казах и на Марк Рюте, и на австрийския канцлер, да ги включим в тези групи в България, за да имат преки впечатления и да обсъдим проблемите на място", посочи той.

"С Марк Рюте имаме разбирателство, а с австрийския канцлер още не сме говорили на живо. Преди седмица имахме видеоразговор, а тази седмица ще се видим на живо. Добре е да видим как той оценява ситуацията и тогава ще видим", посочи още Денков.

Той коментира и предложението да се използват замразени руски авоари за възстановяването на Украйна, като потвърди, че правителството е на това мнение, а войната се проточва, жертвите се увеличават, емиграцията от Украйна се увеличават, а за всичко това се изискват средства.

По думите му, една нестабилност в ядрена държава винаги създава риск и притеснения. "Най-доброто е Русия да се стабилизира и да изтегли войските си в границите, които са международно признати, и да се върнем в света, който беше преди Русия да нападне Украйна", посочи той.

Лидерите на страните от ЕС се събират днес и утре в Брюксел за среща на върха, на която отново ще бъде обсъден европейският отговор на войната в Украйна и подкрепата за Киев. В срещата ще се включи украинският президент Володимир Зеленски.

Снимка: БГНЕС