Денков в Брюксел: Надяваме се на втори транш по ПВУ до края на годината

Премиерът планира среща с турския президент Реджеп Ердоган

28.06.2023 | 19:50 Редактор: Михаела Димитрова

България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда. Това заяви министър-председателят Николай Денков в Брюксел, след днешните си срещи с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Утре Денков ще проведе и двустранни срещи с премиера на Нидерландия и австрийския канцлер за Шенген. 

А скоро предстои негова среща с президента на Турция Реджеп Ердоган за сътрудничеството между София и Анкара в борбата с нелегалните мигранти.

"Планирам в най-скоро време да потърсим среща с президента Реджеп Ердоган, за да можем заедно да работим в тази посока", заяви Денков.

Страната ни, съвместно с Европейската комисия, е започнала и две нови инициативи, добави премиерът.

По неговите думи до няколко месеца се очаква България да представи подробни намерения за промени по ПВУ. Според него е най-важно как изоставането по плана ще бъде преодоляно. Той поясни, че за да има второ плащане, е необходимо да бъдат приети още законови изменения.

Денков заяви, че в началото на работата на неговото правителство половината от необходимите реформи не са били направени. Важно е този процес да върви "на конвейер", за да можем да наваксаме, обобщи премиерът.

Снимка: БГНЕС