Олаф Шолц: Темата с ядрената енергия в Германия е затворена

Ще разчитаме на възобновяеми енергийни източници, обяви германският канцлер

02.09.2023 | 19:52 Редактор: Вяра Димова
Олаф Шолц: Темата с ядрената енергия в Германия е затворена

"Германия няма да възобнови използването на ядрена енергия, а ще разчита на възобновяеми енергийни източници" е заяви германският канцлер Олаф Шолц, предава Associated Press.

"Темата с ядрената енергия в Германия е затворена. Всеки, който иска да построи нова атомна електроцентрала, ще се нуждае от 15 години, от 15 до 20 млрд. евро за всяка централа", е допълнил Шолц.

По думите му с прекратяването на използването на ядрена енергия в Германия е започнало и демонтирането на съответната инфраструктура, а повторното използване на този вид енергия ще изисква нови атомни електроцентрали. Шолц е подчертал, че в бъдеще енергийните нужди на Германия ще бъдат задоволявани от възобновяеми източници, включително слънчева и вятърна енергия.

Тази седмица Свободната демократическа партия на Германия (СвДП), част от управляващата коалиция, подкрепи разпоредба за "спиране на демонтирането на атомни електроцентрали, които все още могат да бъдат използвани", предаде "Фокус".

Германия обяви плановете си за постепенно спиране на ядрената енергия още през 2011 г. Миналата есен, когато конфликтът в Украйна ограничи достъпа до енергия в Европа, Германия реши да удължи експлоатацията на АЕЦ "Изар 2", АЕЦ "Некарвестхайм 2" и АЕЦ "Емсланд" с няколко месеца, но най-много до средата на април 2023 г.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Бай....
преди 8 месеца
Тоя да не е роднина на Магарев ?! Сигнализирай за неуместен коментар