"Ол инклузив, но не и за местните": 75% от турците не могат да си позволят почивка в страната

Правителството товари населението с тежки данъци и води неразумна лихвена политика

02.09.2023 | 17:51 Редактор: Вяра Димова

Турците днес трудно могат да си позволят да отидат на почивка в собствената си родина. Правителството товари населението с тежки данъци и води неразумна лихвена политика, каквато няма никъде другаде по света и която доведе до масово обедняване. А Ердоган продължава да преследва безмилостно критиците си. Това е картината, която описва известният журналист и критик на турския президент Бюлент Мумай във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).

Според публикувано наскоро проучване, на почти 75 процента от турците не им остават пари за почивка в самата Турция. При онези, които получават минимална заплата, този дял е над 87 процента, пише авторът в публикация със заглавие "Ол инклузив, но не и за турци".

Мумай обръща внимание, че в разгара на сезона турските хотели са заети само 60 процента заради икономическата политика на Ердоган. Местните туристи летуват в палатки или кемпери, тъй като не могат да си позволят хотел, или наемат ваканционно жилище. От началото на лятото правителството е започнало да събира и такса за нощувка в каравана, а според последните наредби и ваканционните жилища също ще бъдат облагани с данък, допълва авторът.

На този фон мнозина избират за почивка съседна Гърция, на което властите се стремят да попречат - искат да направят по-трудно използването на кредитни карти зад граница. При това съвсем не само ваканцията е лукс, пише DW.

"Работим също толкова усилено, колкото и вие, но печелим по-малко от вас и навсякъде плащаме по-високи цени", отбелязва Бюлент Мумай. Авторът обръща внимание, че дори да има кола, турският гражданин не може да я зареди с бензин, тъй като след изборите през май цената на литър гориво се е удвоила.

Над половината от хората са принудени да живеят с минималната работна заплата от 11 400 лири (равностойността на 390 евро), а заради огромната инфлация, скочила драматично в рамките на година, хората все повече използват кредитни карти. И просрочията по тях рязко са се увеличили. В първите осем месеца от годината броят на задълженията, докладвани за принудително изпълнение, е нараснал с почти 60 процента до близо девет милиона.

Снимка: БГНЕС


7
0 rate up comment rate down comment 0
Мира
преди 7 месеца
Глупости! Остров Авша е Турският слънчев бряг.Фериботите са на няколко часа ...Пълно с народ алкохол дискотеки....до зори.Една бира в заведение е 100 лири...Идете на остров Авша и ще ви се развали представата за Турция Сигнализирай за неуместен коментар
6
3 rate up comment rate down comment 1
Athan
преди 7 месеца
Поредната невероятна глупост на американската медия DW, Мин. раб.заплата към момента е 480 а цените им са наполовина де да можеше и България да си имахме такива "неразумни" управляващиP.S. ако Турция не беше купила руските С-400 DW други писания щеше да бълва, Сигнализирай за неуместен коментар
5
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 7 месеца
A ние българските граждани 100 % немощен в България Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 0
Da be da
преди 7 месеца
След корона кризата турците откриха колко девствени места има и започнаха да купуват като луди каравани и кемпери, цените им са колкото гарсониери в Бурса Мерсин. Просто хората бягат от блъсканицата по курортите, не че им излиза по - евтино Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
Петрана
преди 7 месеца
Нещо цените ви май са свръх собарски.Това е пресалено.Една мини екскурзия. Сигнализирай за неуместен коментар
2
13 rate up comment rate down comment 0
До габи
преди 7 месеца
И ние си заслужаваме съдбата, като вече 40 г. ГЛАСУВАМЕ ЗА ТИКВИ,ТРАКТОРИ,КАЛИНКИ И КОПЕЙКИ Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 7
Габи
преди 7 месеца
Това заслужават турците след като избраха Ердоган отново. Сигнализирай за неуместен коментар