Зеленски: Украйна се нуждае от 160 изтребителя F-16

Украинският президент подчерта, че Киев води отбранителна война срещу Русия

31.08.2023 | 20:22 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Украйна се нуждае от 160 изтребителя F-16

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските въоръжени сили се нуждаят от около 160 изтребителя F-16, за да гарантират сигурността на украинското небе и да улеснят транспортирането на храни през Черно море, съобщи "TVP World".

Той подчерта, че Киев води отбранителна война срещу Русия, която нахлу в Украйна и причини смъртта на десетки хиляди нейни граждани.

Зеленски изтъкна огромните щети, нанесени на украинските цивилни и техните домове. Той отбеляза, че украинските власти нямат намерение да се откажат от нито една част от територията на страната, за да постигнат мирно споразумение с Русия.

Украинският президент, че подобно споразумение зависи от това дали Москва ще зачита териториалната цялост на Украйна и ще изтегли войските си извън границите на страната.

Според Зеленски обещаните от Запада 50-60 изтребителя F-16 са недостатъчни, за да може украинската армия да се противопостави ефективно на руската агресия. Той добави, че въоръжените сили на Киев трябва да разполагат с изтребители F-16 до началото на 2024 г., пояснява БГНЕС.

Зеленски спомена още, че са необходими общо около 160 такива самолета, за да се създадат военни единици, способни да попречат на Кремъл да доминира във въздушното пространство. Президентът отбеляза, че Украйна се нуждае от тези изтребители не само за защита на територията си, но и за да попречи на Москва да подържа "нелегитимен контрол над Черно море" и да защити коридора, през който се изнася украинско зърно.

Украинският държавен глава изтъкна, че има спешна нужда от обучение на украински пилоти, които ще управляват F-16, както и на механици за тези самолети.

Той подчерта, че приоритет на Киев е да защити цивилното население "от руското нашествие".

Зеленски изрази надежда, че дискусиите относно интеграцията на Украйна в ЕС ще започнат по-късно през годината. По отношение на преговорите за членство в НАТО президентът заяви, че "всичко зависи от това как ще се развие войната".

Снимка: БГНЕС