Зеленски: Ще произвеждаме дронове, ракети и бронетранспортьори

Украинските загуби са по-малки от руските, обяви министърът на отбраната Олексий Резников

29.08.2023 | 11:40 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Ще произвеждаме дронове, ракети и бронетранспортьори

Повече от година и половина след началото на руската инвазия в Украйна президентът Володимир Зеленски обяви, че ще поиска увеличаване на производството на оръжията в страната до максималния капацитет. Освен артилерийски оръжия и муниции, в Украйна ще се произвеждат и дронове, ракети и бронетранспортьори.

"Увеличаваме производството си до максимума. Украйна може да го постигне. Разполагаме с финансирането. Индустрията ни ще достави резултати", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Украинският президент съобщи още, че се е срещнал с представители на отбранителната индустрия, за да се увери, че производството може да се увеличи още. В момента страната до голяма степен зависи от големите количества оръжия и муниции, предоставяни от западните ѝ партньори.

Зеленски обърна внимание и на това, че трябва да се работи за създаване на условията за въвеждане на въоръжение на новите изтребители. Правителството в Киев се надява, че обещаните от Нидерландия, Дания и Норвегия изтребители F-16 ще пристигнат скоро в Украйна. Затова е нужно да се подготви и военната инфраструктура.

Украинският президент отбеляза още нуждата от подготовка преди настъпването на студените месеци - да се работи активно за защита на енергийната инфраструктура в Украйна, която Русия многократно е атакувала. В момента няма необходимост от допълнителна мобилизация в Украйна, подчерта министърът на отбраната Олексий Резников. По думите му украинските загуби са далеч по-малки от руските, пише DW.

Противоречива информация обаче дойде от Зеленски, който обясни, че военното ръководство иска да бъдат мобилизирани още войници. Такива действия са предвидени за неизяснен бъдещ момент. Става дума най-вече за мобилизиране на онези, които е трябвало да бъдат привлечени към отбраната на Украйна, но това не се е случило.

В някои военни центрове в страната е имало корупционни практики, благодарение някои мобилизирани са се измъквали от военна служба посредством подкупи. Зеленски уволни всички началници на военни центрове, след като тази информация беше разпространена.

Снимка: БГНЕС