Огнената стихия в гръцката област Еврос тръгнала от маршрутите на мигрантите

Ситуацията в страна не се подобрява заради силния вятър и лошата видимост за самолетите

31.08.2023 | 15:14 Редактор: Юлиан Христов
Огнената стихия в гръцката област Еврос тръгнала от маршрутите на мигрантите

Пожарът в гръцката област Еврос в района на Дадия обхвана източната част на селището Янули. От вчера пожарът се е преместил в района на Сидиро, поради което е получено съобщение от властите за евакуация на жителите на района Суфли, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Това са и точките, върху които са се фокусирали противопожарните сили. Въздушните операции се възобновиха след пауза поради гъстия дим в района, което направи операцията опасна.

По-рано днес говорителят на пожарната Янис Артопиос заяви, че въздушните съоръжения не могат да работят непрекъснато поради липса на видимост и гъст черен дим.

"Има голяма трудност поради съществуващата интензивност на вятъра. Димът се издига над районите на Янули и Сидиро, но те не са застрашени. Въпреки това проблемите остават, тъй като няма видимост от самолети и хеликоптери, за да летят безопасно", допълни още той. 

Прогнозата за времето не предвижда дъжд или отслабване на вятъра - от неделя до понеделник ще има много силни ветрове. В цяла Гърция ще духа североизточен вятър. "Така че ние  ще се борим и бих искал да ви уверя, че пожарникарите в момента, повече от всичко друго, искат този пожар да бъде потушен", коментира говорителят на пожарната.

Що се отнася до причината, поради която пожарът все още не е потушен, Янис Артопиос обвини "промените в метеорологичните условия". Той изрази оптимизъм за справяне с огнения кошмар до часове. След като ситуацията отново излезе извън контрол, Аргопиос посочи като причина за това "западния вятър".

"Промените във времето водят до нови проблеми. Западният вятър духа и пренася огъня в източната част на  гората Дадия. Полагат се всички усилия за неговото потушаване", допълни Артопиос.

"Почти сигурна е причината за пожара в Еврос. Предизвикана е от човешка дейност и е почти сигурно, че е възникнал в следствие на маршрутите, по които са преминавали мигрантите. Не знаем дали е от небрежност или заради умисъл, но ако има виновни, ще се погрижим да ги открием”, заяви от парламентарната трибуна министър-председателят на Гърция Кириакос Митцотакис.

Снимка: БГНЕС