Британският министър на отбраната, подкрепял безрезервно Украйна, хвърли оставка

За нов министър на отбраната на Обединеното кралство е назначен Грант Шапс

31.08.2023 | 12:18 Редактор: Михаела Димитрова
Британският министър на отбраната, подкрепял безрезервно Украйна, хвърли оставка

Британският министър на отбраната Бен Уолъс, изигра ключова роля в подкрепата за Украйна след руската инвазия, който наскоро обяви, че иска да напусне поста си, официално подаде оставка, съобщиха днес от "Даунинг стрийт", предаде Франс прес.

53-годишният Бен Уолъс беше обявил през лятото намерението си да се оттегли от политическия живот след девет години в правителството, четири от които в сферата на отбраната.

"Бях избран за член на парламента през 2005 г. и след толкова много години е време да инвестирам в аспектите на живота, които съм пренебрегвал, и да проуча нови възможности", пише той в писмото си за оставка, публикувано от канцеларията на министър-председателят Риши Сунак, предаде БТА.

За нов министър на отбраната на Обединеното кралство е назначен Грант Шапс, съобщиха от Кабинета на министър-председателя, съобщи Skynews.

Премиерът Риши Сунак бързо назначи на поста Шапс, който за последно заемаше поста министър на енергийната сигурност. Преди това той е бил министър на вътрешните работи (за шест дни в злополучния кабинет на Лиз Тръс), министър на бизнеса, министър на транспорта и председател на партията на торите, както и редица младши министерски длъжности.

Снимка: БГНЕС