КНДР изстреля балистични ракети за симулиране на атаки срещу Южна Корея

Севернокорейските военни твърдят, че ученията са симулирали отблъскване на изненадваща инвазия

31.08.2023 | 08:16 Редактор: Михаела Димитрова
КНДР изстреля балистични ракети за симулиране на атаки срещу Южна Корея

Севернокорейските военни обявиха, че са изстреляли балистични ракети като част от тактическо ядрено учение за симулиране на атаки срещу ключови командни центрове и летища в Южна Корея, информира Би Би Си.

Армията на КНДР също добави, че целта на ученията е била "да се изпрати ясен сигнал на враговете“. Медията подчертава, че Пхенян изстреля ракети само ден преди края на съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ.

Според доклад на Централната новинарска агенция на Северна Корея (KCNA), лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е наблюдавал учение по-рано във вторник, за да подготви висшето си командване за "пълномащабна война" с Южна Корея.

Освен това севернокорейските военни твърдят, че ученията са симулирали отблъскване на изненадваща инвазия и след това започване на контраатака с цел окупиране на "цялата територия на южната половина“, предаде "Фокус".

На 30 август стана известно, че КНДР е изстреляла балистична ракета към Японско море. А на 23 август севернокорейска ракета премина през японското въздушно пространство и продължи да се движи към Тихия океан.

Снимка: БГНЕС