Северна Корея пак се провали в изстрелването на шпионски сателит

Грешка в системата за аварийно взривяване по време на полета

24.08.2023 | 11:47 Редактор: Тодор Петров
Северна Корея пак се провали в изстрелването на шпионски сателит

Северна Корея претърпя втори провал в рамките на 3 месеца да изведе шпионски сателит в орбита, с който да следи движението на американските сили. Ракетата носител е претърпяла проблем малко след изстрелването, кaто останки от нея са били забелязани на юг от стартовата площадка, предават от южнокорейския генерален щаб.

Държавните медии на Пхенян разпространиха кратко съобщение, в което се казва, че "полетите на първата и втората степен на ракетата са били нормални, но изстрелването се е провалило поради грешка в системата за аварийно взривяване по време на полета на третата степен".

В репортажа на официалната Корейска централна информационна агенция се казва още, че космическата агенция на страната планира трети опит за изстрелване на спътник през октомври и ще проучи причините за неуспеха.

Последното изстрелване съвпадна със съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ, които продължават до края на този месец и които накараха Пхенян да отправи заплаха за ответен удар срещу операциите, които смята за прелюдия към инвазия.

Лидерът Ким Чен Ун заяви, че иска да изведе в орбита шпионски спътник, за да следи разположените в региона американски сили. Макар че според официални лица в Сеул подобен сателит би бил елементарен в най-добрия случай, той би могъл да помогне на Пхенян да усъвършенства списъците си с цели, докато разработва нови ракети, предназначени за нанасяне на ядрени удари в Южна Корея и Япония. Там е разположен по-голямата част от американския военен персонал в региона.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС