Най-замърсяващата електроцентрала в Европа планира да се откаже от въглищата

Компанията PGE SA цели да стане климатично неутрална до края на следващото десетилетие

29.08.2023 | 22:32 Редактор: Юлиан Христов
Най-замърсяващата електроцентрала в Европа планира да се откаже от въглищата

Най-голямата компания за комунални услуги в Полша и собственик на най-силно замърсяващата електроцентрала в Европа планира да се откаже напълно от използването на въглища като енергиен източник още след седем години, след като страната реализира своята стратегия да пренесе всичките си въглеродно интензивни активи в дружество, подобно на т. нар. "лоша банка".

Компанията PGE SA цели да стане климатично неутрална до края на следващото десетилетие, 10 години по-рано от очакваното, става ясно от актуализирания ѝ план.

Листнатото на борсата във Варшава дружество запази непроменена стратегията си за производство на 2,5 гигавата офшорна вятърна енергия до 2030 г. и 2,8 гигавата ядрена енергия до 2040 г. Инвестициите ще възлизат на 125 млрд. злоти (30 млрд. долара) до края на това десетилетие.

Съобщението на PGE е обявено в момент, когато правителството на Полша ускорява процеса на отделяне на замърсяващи електроцентрали, които работят с въглища, от своите държавни комунални фирми и ги прехвърля в отделна организация, наречена Национална агенция за енергийна сигурност, или NABE.

Законопроектът, който дава възможност на NABE да получи държавно гарантирано финансиране, предстои да бъде одобрен от парламента.

Повече по темата четете в Investor.bg.

Снимка: Pixabay