Русия превзема морския пазар в Китай след наложените забрани на Япония

Половината от производството на рибарската индустрия в Русия се изнася към Китай

28.08.2023 | 12:30 Редактор: Вяра Димова
Русия превзема морския пазар в Китай след наложените забрани на Япония

Русия има амбицията да увеличи износа на рибни продукти към Китай, след като Пекин забрани японските морски дарове, пише Ройтерс, позовавайки се на коментари от Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол ("Росссельхознадзор"). Причината за ограниченията са изливането на води от АЕЦ "Фукушима" и опасността от радиоактивно замърсяване на улова, посочва още агенцията.

70% от руския улов също идва от Тихия океан, но от агенцията отбелязват, че теченията няма да позволят навлизането на води от ядрената централа, която претърпя инцидент преди повече от десетилетие.

Китай е много обещаващ пазар, казват още от "Россельхознадзор" и планират да увеличат разрешителните за компаниите, които имат право да изнасят рибни продукти в страната. През юли от регулатора уточниха, че почти 900 руски компании имат право да изнасят риба, рибни продукти и морски дарове в Китай.

Около половината от производството на рибарската индустрия в Русия се изнася към Китай - основно херинга, писия, сардини и раци, пише още Ройтерс. През миналата година Русия е изнесла общо 2,3 млн. тона риба и морски продукти на стойност 6,1 млрд. долара. Основните ѝ пазари са Китай, Южна Корея и Япония, пише investor.bg.

Япония коментира опасенията на Китай за радиоактивно замърсяване на улова като неоснователни и без научни доказателства. Нивото на радиоактивност на водата отговаря на всички стандарти за питейна вода на Световната здравна организация, допълват от Токио.

Снимка: БГНЕС