Шолц: Страната ни продължава да има добри икономически перспективи

"Германия не е болният човек на Европа", категоричен е канцлерът

26.08.2023 | 14:45 Редактор: Михаела Димитрова
Шолц: Страната ни продължава да има добри икономически перспективи

Германия не е болният човек на Европа и за икономиката са взети мерки в перспектива, които отново ще я изправят на крака. Това заяви канцлерът Олаф Шолц в интервю за вестниците на Баварската медийна група.

"Германското правителство е взело много далечни решения, които ще осигурят по-голяма скорост и повече модернизация", заявява германският канцлер Олаф Шолц в интервю за баварски медии. 

"Трябва да се концентрираме повече върху изтъкването на успехите в дейността на правителството и да проведем необходимите дискусии за плановете ни във вътрешен план“, посочва още той.

Шолц се изказа и против впечатлението, че Германия се превръща в "болния човек на Европа" заради слабия си икономически растеж:

"Не трябва да злословим за Германия като място за бизнес. Страната ни продължава да има добри икономически перспективи. Тъй като Германия е толкова успешна в износа, тя усеща особено силно отслабването на световната икономика. Но това важи и в обратната посока: ако световната икономика отново се съживи, ние също ще извлечем повече ползи", каза Шолц.

В борбата за постигане на споразумение относно основните детски надбавки, която е причина за поредния разкол в коалицията канцлерът Шолц обяви, че до следващата седмица ще бъде намерено общо решение. В същото време той предупреди за по-нататъшни спорове в коалицията.

Министърът на семейството Лиза Паус блокира тази седмица законопроекта за по-голям икономически растеж на финансовия министър Кристиан Линдер, защото смята, че финансирането на нейния проект за основни детски надбавки все още не е осигурено, припомня БНР.

Във вторник Шолц и неговите 16 министри ще се срещнат в замъка Мезеберг край Берлин за петото заседание на кабинета.

Снимка: БГНЕС