Хиляди сърби недоволстват, ще блокират Белград с два мащабни протеста

Блокада ще направят и екоактивисти, които недоволстват срещу Закона за устройство на територията

26.08.2023 | 13:55 Редактор: Михаела Димитрова

Два мащабни протеста ще блокират сръбската столица Белград. Едновременно са обявени нов протест "Сърбия срещу насилието", и блокада на най-големия мост над река Сава от екоактивисти. 

За 17-ти път хиляди сърби ще излязат на шествие "Сърбия срещу насилието". Протестите избухнаха след серия кръвопролитни инциденти в страната през май. Припомняме, че при един от тях 14-годишен тийнейджър застреля 9 свои съученици и един охранител в основното училище "Владислав Рибникар".

Протестът ще премине пеша от сръбския парламент по улиците до централата на обществената телевизия на Сърбия. Сред исканията на протеста са закриване на националната честота на телевизиите Pink и Happy и спиране на таблоидите, насърчаващи езика на омразата и насилието.

Настоява се за смяната на министъра на вътрешните работи Братислава Гашич и директора на Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин, както и ръководството на RTS и Съвета на регулиране на медиите.

Още в 14 часа ще започне блокадата на най-големия мост над река Сава от екоорганизации, които недоволстват срещу Закона за устройство на територията. Екоактивистите ще останат на моста "Газела" до 10 вечерта и преминаването през съоръжението, което е част от интернационалния път Е-75, ще бъде невъзможно.

Вижте повече в репортажа.