"Сърбия срещу насилието": Хиляди искат оставки след 18 трупа за по-малко от месец

Демонстрантите искат правителството да отнеме лиценза на медии, които според опозицията "подклаждали насилието в обществото"

19.05.2023 | 22:52 Редактор: Елеонора Танева

Десетки хиляди протестиращи излязоха в центъра на Белград снощи за трети път този месец. Вълната от негодувание е предизвикана от насилието и масовите стрелби в училище в столицата и в друг район южно от Белград, при които загинаха 18 души този месец. 

Протестът отново настоя за смяна на членовете на регулаторния орган за електронни медии, на министъра на вътрешните работи и директора на Агенцията за сигурност и информация. Издигнати са искания за оставка и на президента Александър Вучич. Той, от своя страна , обвинява организаторите от опозицията, че използват трагедиите за политически цели. 

Управляващите виждат опит за дестабилизация и заявяват, че не може да има промяна на властта без избори. Митингите са едни от най-големите в Сърбия, откакто масови демонстрации доведоха до свалянето от власт на лидера Слободан Милошевич преди повече от две десетилетия, отбелязва Франс прес.