Османи посочи как ще постигнат свело европейско бъдеще за РСМ

Той внесе яснота относно съдържанието на Преговорната рамка

24.08.2023 | 14:46 Редактор: Михаела Димитрова
Османи посочи как ще постигнат свело европейско бъдеще за РСМ

Ръководителят на дипломацията Буяр Османи в ново видеообръщение повтори посланията от презентацията си от преди 20 дни, когато обясни съдържанието и структурата на Преговорната рамка на Северна Македония с Европейския съюз на зелена училищна дъска с тебешир в ръка.

"Споразуменията за добросъседство и прегледите не са част от специалните сегменти на рамката за преговори, където има писмено уведомление и гласуване от държавите членки на ЕС", каза Османи.

Той отново призова всеки, който разполага с доказателство за обратното, да излезе напред.

"Откровеният дискурс укрепва нашата демокрация. Уважавам всеки един от вас, независимо дали сте съгласни с метода или не. Нашата крайна цел е по-светло европейско бъдеще за Северна Македония и вярвам, че заедно с открит диалог и факти можем да го постигнем", заяви той във видео обръщение.

Целта на видеопрезентацията с училищната дъска, както обясни тогава Османи, беше да отрече всички спекулации относно съдържанието на Преговорната рамка. В разяснението той акцентира върху Споразумението с България и прегледите на чл.12 от Споразумението.

Той обясни, че Преговорната рамка се състои от две части – обща и специална част и че общата част съдържа общи показатели от Преговорната рамка, за които няма писмен доклад от Комисията и за които няма да има гласуване от Европейския съвет",

В специалната част се поясняват 35 глави от преговорите, които са стъпките, през които страната трябва да премине през процеса на присъединяване, за да стане член на Европейския съюз. За тези показатели има писмен доклад от Европейската комисия и има гласуване от държавите-членки. Което означава, че може да има евентуално ново препятствие по пътя само във връзка с тези показатели.

Османи заяви, че в нито един от показателите, пътните карти или стъпките в специалната част на Преговорната рамка няма препратки или връзки към Споразумението с България, предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС