Китайски шпионин използва LinkedIn, за да се сдобие с държавни тайни на Великобритания

Той се прицелва към служители в чувствителни области, които имат достъп до класифицирана информация

23.08.2023 | 18:00 Редактор: Михаела Кирилова
Китайски шпионин използва LinkedIn, за да се сдобие с държавни тайни на Великобритания

Шпионската тема продължава да занимава британските медии, но този път с китайски адрес. В свое разследване "Таймс" пише, че китайски шпионин използва профили в социалната мрежа LinkedIn, за да примами хиляди британски служители да предават държавни тайни срещу големи суми и доходоносни бизнес сделки. 

"Таймс" посочва, че китайският шпионин, чийто основен псевдоним е Робин Джан, се прицелва към служители в чувствителни области като армията, сигурността, държавни институции, науката, технологиите и политиката, които имат достъп до класифицирана информация или чувствителни търговски технологии.

Западните служби смятат, че оперативният агент на китайското разузнаване е най-плодотворният шпионин от враждебна държава, работеща срещу британските интереси за цяло едно поколение. Предполага се, че той действа изключително седнал зад бюро най-вероятно в китайското Министерство на държавната сигурност в Пекин. 

Разследването на "Таймс" изважда на показ профилите на Джан в LinkedIn, на практика най-големият сайт за професионални мрежи в света с 930 млн. потребители. Агентът създава фалшиви компании за сигурност и уебсайтове, за да укрепи доверието към него и дори твърди, че е получил образование във водещ лондонски университет. Има сведения, че той е предлагал на консултант по набиране на персонал по 8 000 паунда всеки път, когато му предаде подробности за кандидат за разузнавателните служби и големи суми в брой на офицер от военното разузнаване за информация за антитерористичната дейност на Великобритания. 

"Таймс" пише, че министърът за сигурността Том Тугендхат е предупредил, че китайското разузнаване използва LinkedIn, за да атакува британски граждани. 

"Не само държавните служители трябва да бъдат внимателни, но и фирмите с чувствителна търговска информация, както и изследователите и научните среди, защото стоящите зад кореспонденцията могат изобщо да не са тези, за които се представят", казва Тугендхат, цитиран от БНР.

Снимка: Pexels


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Ако отнема случаейн акаунт в LN, да изтичат класифицирани данни, то ОПРЕДЕЛЕНО, сте разпасани ... Сега очкавам, мамуняците да почнат да споделят и на чатгпт и да се чудят, защот имало проблеми псотоянно. Сигнализирай за неуместен коментар