Отказваме ли се от скъпите швейцарски часовници? Износът им бележи спад

Търсенето се забавя на фона на по-високите цени и икономическия натиск

22.08.2023 | 22:55 Редактор: Вяра Димова
Отказваме ли се от скъпите швейцарски часовници? Износът им бележи спад

Износът на швейцарски часовници леко е намалял през юли, като това е първият месечен спад от над две години, тъй като търсенето на скъпи часовници започва да се забавя на фона на по-високите цени и икономическия натиск, съобщава Bloomberg. Доставките са се свили с 0,9% миналия месец до 2,2 млрд. франка (2,5 млрд. долара), като Китай е основен двигател зад спада, заяви Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия.

Износът към Китай е намалял с 16,6% след ръст миналата година. Сингапур – друг ключов пазар, отчита спад от 7,9% в сравнение със силен ръст преди година. Понижението предполага, че процъфтяващото търсене на скъпи швейцарски часовници може би започва да се охлажда, след като достигна рекорд от над 24 млрд. франка през 2022 г. 

Анализаторът на Zuercher Kantonalbank Патрик Швендиман коментира, че месечният спад на износа е неочакван и може да повлияе негативно на акциите на Richemont и Swatch Group.

"Въпреки това, както обикновено, износът на часовници само за един месец не трябва да се надценява, тъй като това не е цифра на продажбите", добавя той, прогнозирайки нов ръст на износа през август и септември.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay