Ето какво заплащане предлагат на войниците в Русия

Путин предлага три пъти по-висока заплата от средната в страната

21.08.2023 | 21:41 Редактор: Михаела Кирилова
Ето какво заплащане предлагат на войниците в Русия

Методът, чрез който Русия се опитва да вербува повече войници, е от финансов характер - предлага се по-високо заплащане. В последната си реч президентът Путин се постара много да представи участието във войната като финансово привлекателно. 

"Предлагам да бъде създаден специален държавен фонд. Той би трябвало да подпомага семействата на загиналите бойци и на ветераните от войната, както и да координира предоставянето на социална, медицинска и психологическа подкрепа. Най-важната задача на фонда ще е организацията на необходимото продължително лечение у дома", обясни руският лидер.

След приключването на първата година в армията се получава еднократна премия в размер на 1830 евро, а месечната заплата е между 1910 и 2270 евро - тя зависи от военния чин и от поставените и изпълнени задачи. Сумите, които получават войниците, са три пъти по-високи от средните заплати в Русия. Освен това се отпускат бонуси за особено ожесточените сражения с украинските части, както и за завладяването на територии.

За всеки километър напредък в украинските територии войниците получават 470 евро допълнително. Същото важи и за завладяването или разрушаването на оръжия или военно оборудване, използвано от украинските войници. Но трябва да се има предвид, че това не са "лесни" пари - там, където има война, има и смърт.

"Разбирам колко непоносимо тежко е сега за съпругите, синовете и дъщерите на падналите войници. И за техните родители, които са отгледали достойните защитници на родината. Наше задължение е да подкрепим семействата, които са загубили роднини или любими хора. Трябва да дадем възможност на децата им да се образоват и да получат професия", уверява Владимир Путин.

Именно по тази причина той разпореди и отпусканите средства за загиналите на фронта бойци да бъдат увеличени значително. Издаденият от Кремъл указ предвижда за всеки паднал в боя войник на семейството му да се отпускат 47 600 евро. Руското правителство обаче се опитва да привлече нови войници не само с директни плащания - има и цяла поредица социални мерки. Така например министерството на отбраната осигурява финансова поддръжка за наемането или покупката на жилище. Освен това войниците получават безплатно медицинско обслужване и рехабилитация във военните лечебни заведения, както и безплатни здравни осигуровки и застраховки живот.

За техните семейства също има социално подпомагане - децата получават ваучери, за да могат да отидат на лагер, а се ползват и с привилегии при постъпването във водещи руски университети, пише DW.

"Русия ще реагира на всяко предизвикателство, тъй като ние сме голяма и единна страна. Имаме вяра в нас самите, вяра в нашите сили. Истината е на наша страна", смята руският президент Путин.

Междувременно войната продължава и изглежда ясно, че Путин няма намерение да се отказва, независимо колко големи са човешките или финансовите жертви. А при средна месечна заплата от 630 евро в Русия финансовите преимущества на военната служба са примамливи за мнозина – независимо от риска.

Снимка: БГНЕС