Във Великобритания: Китай доставя на Русия хеликоптери, дронове и метали

Китай доставя на Русия хеликоптери, дронове и материали за оръжия, пише британският в. "Телеграф"

21.08.2023 | 14:05 Редактор: Искра Ангелова
Във Великобритания: Китай доставя на Русия хеликоптери, дронове и метали

Китай помага за въоръжаването на Русия с хеликоптери, безпилотни самолети и метали, пише британският в. "Телеграф", като се позовава на резултатите от свое разследване. Според изданието руски фирми са получили десетки хиляди китайски доставки от началото на войната в Украйна. Китайската страна е доставила на Русия хеликоптери, безпилотни летателни апарати, оптични мерници и важни метали, използвани в отбранителната промишленост.

Фирми, участващи в производството на ракетни комплекси, бронирани машини и стратегически бомбардировачи, са получили десетки хиляди доставки от Китай от началото на нашествието в Украйна до първото тримесечие на тази година. Това се случва в момент, когато Китай, който настоява, че остава неутрален, се опитва да се позиционира като ключов посредник в преговорите, целящи прекратяване на конфликта, отбелязва "Телеграф".

Търговията между Китай и Русия се очаква да надхвърли през тази година 200 млрд. долара, което е нов рекорден показател, въпреки че китайският износ за други държави значително намаля. В същото време износът на стоки с потенциална военна употреба се е увеличил повече от три пъти през годината, приключила през юни тази година, в сравнение с предходната, сочи анализ на Обсерваторията за икономическа сложност.

Като стоки с възможно двойно предназначение се класифицират такива, които може да бъдат използвани и за граждански цели. Това позволява на Китай да заобикаля международните санкции, отбелязва "Телеграф", като посочва, че подкрепата на Пекин помага на Русия да се справи със санкциите, което поставя под въпрос ефективността на ключова част от кампанията на Запада срещу Москва, целяща да затрудни руската икономика.

Според данни, събрани от организацията "Молфар глоубъл", китайската компания "Шантоу Хонху пластикс" е изпратила 1000 безпилотни летателни апарата в Русия през двата месеца преди войната. На уебсайта си и в социалните медии тя се представя като "търговец на едро на детски играчки". Дроновете обаче са изпратени на руската фирма "Самсон", която също се описва като търговец на едро на игри и играчки и изглежда е фиктивна компания, като според публичния регистър на компаниите разполага само с 10 000 рубли капитал, предава БТА.

Само четири дни след избухването на войната в Украйна китайската компания "Хемс 999" е доставила два хеликоптера. Друга китайска фирма, "Тянцзин хуажун авиейшън", е прехвърлила четири хеликоптера "Еърбъс" на Русия след началото на войната. Всички те са получени от руската фирма "Урал Хеликоптер", чийто основен клиент е руската Национална гвардия, която е разположила свои сили в Украйна и е ръководена от Виктор Золотов, дългогодишен телохранител на руския президент Владимир Путин.

Пекин и Москва са провели и тайни преговори с Иран за доставка на амониев перхлорат - използван за балистични ракети. Aко бъде договорена, тази сделка вероятно няма да влезе в официалните търговски регистри. От началото на инвазията Русия не е публикувала данни за търговията, въпреки че данните от Китай показват, че Пекин се е превърнал в ключов партньор на фона на прекъснатите връзки със Запада.

Снимка: БГНЕС