Ковачевски след обещаната оставка: Няма българизация и български диктат в РСМ

Опозицията все още е против конституционните промени в страната

21.08.2023 | 13:40 Редактор: Михаела Димитрова

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обяви, че ще подаде оставка, когато бъдат гласувани промените в Конституцията. Другото му предложение е опозицията от ВМРО-ДПМНЕ да получи министерските позиции, които в момента има албанският съюз. Въпреки това опозицията все още е против конституционните промени, които отварят вратата на Скопие към ЕС.

Димитър Ковачевски заяви, че страната му е на път сама да блокира пътя си към Европа. По думите му това се прави от опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ. 

"Аз казах много ясно: В деня, когато ще бъдат приети промените в Конституцията, аз веднага ще подам оставка. След това ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори. Втората опция е от ВМРО-ДПМНЕ искат да станат част от управлението", коментира Ковачевски.

Управляващата коалиция ще направи всичко възможно да бъдат приети промените в Конституцията, които предвиждат включването в основния закон на българския и още 5 етноса. Ковачевски заяви, че промените не се правят под български диктат.

"Български диктат" е същата фраза, която бе използвана от предшественика на професор Мицкоски. Но виждаме, че "българизация" и асимилация вече не съществува", каза още премиерът на РСМ.

Ковачевски заяви многократно, че македонският език ще бъде официално признат в ЕС.

Днес на неформална среща, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина, Ковачевски ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да я информира за хода на конституционните промени.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС