"Хилари" удря Мексико със 175 км/ч, 19 000 войници помагат на населението

Очакват се наводнения, свлачища, торнада

20.08.2023 | 08:56 Редактор: Елеонора Танева

Ураганът "Хилари" достигна полуостров Баха Калифорния в Мексико и югозападната част на Съединените щати и предизвика силни валежи в района, а скоростта на вятъра на бурята надхвърли 175 километра в час. Стихията отслабна до втора категория, но според Американския център по ураганите все още е способна да нанесе значителни щети.

Мексиканските власти разположиха 19 хиляди войници в най-засегнатите части на страната, а националната електрическа компания командирова стотици свои служители, които да работят по евентуални прекъсвания на тока. Властите в град Тихуана предупредиха хората, които живеят в рискови райони, да се преместят в убежища.

Днес се очаква "Хилари" да се придвижи към южната част на американския щат Калифорния и щата Невада, като междувременно отслабне още до тропическа буря. "Хилари" ще влезе в историята като първата тропическа буря, засегнала Южна Калифорния от 84 години насам. Смята се, че тя ще причини внезапни наводнения, кални свлачища, отделни торнада, силни ветрове и масово прекъсване на електрозахранването. Близо 400 полета за днес и утре на международното летище в Сан Диего бяха отменени, пише БНР.

Военноморският флот на САЩ изпрати десетина военни кораба с цел да улесни опазването на плавателните съдове, които трябва да останат в пристанището, когато бурята връхлети.