"Хилъри" се насочи към Мексико, очакват се катастрофални наводнения

Ураганът се движи на запад-северозапад със скорост от близо 19 км/ч и с постоянни ветрове от близо 215 км/ч

19.08.2023 | 13:44 Редактор: Юлиан Христов

Ураганът "Хилъри" се насочи към мексиканския полуостров Баха в Калифорния, съобщи американската правителствена агенция за ураганите. От там публикуваха наблюденията си за тропическите бури в региона и предупредиха за наводнения, които могат да са катастрофални и опасни за живота.

Националният център за ураганите очаква мощната буря да се приближи до популярния курортен град Кабо Сан Лукас в Мексико. Има надежди, че стихията ще отслабне, преди да връхлети югозападното крайбрежие на САЩ тези дни.

Сигурно е, обаче, че ще има проливни дъждове. Предупрежденията се отнасят и за началото на следващата седмица.

"Мислете вече какво да правите, ако се намирате в застрашените райони. Особено късно в неделя срещу понеделник времето няма да е никак подходящо за каране на кола. Има опасност от наводнения от Сан Диего до Лос Анджелис и Лас Вегас, като особено висок е рискът в района на Палм Спрингс", каза Джейми Роум от Националния ураганен център на САЩ.

В Мексико полуостров Баха Калифорния обхваща два щата. Ураганът, който се е приближил, е от четвърта категория. В част от полуострова са отменени обществени дейности и учебните занятия до понеделник.

Властите в град Тихуана призоваха хората в зоните с висок риск да се преместят във временни убежища. В южния щат на полуострова беше отложен бейзболен мач и пристанищата бяха затворени временно.

"Хилари" се движи на запад-северозапад със скорост от близо 19 км/ч и с постоянни ветрове от близо 215 км/ч.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС