Европа в плен на високите цени - какви мерки взимат правителствата?

В Гърция е въведена "Кошница на домакинята" с всички продукти от първа необходимост

19.08.2023 | 07:31 Редактор: Юлиан Христов
Европа в плен на високите цени - какви мерки взимат правителствата?

Цените на хранителните стоки в Европа се повишиха по-рязко, отколкото в други развити икономики, сред които САЩ и Япония, поради по-високите разходи за електроенергия и труд и въздействието на войната на Русия в Украйна. Проблемът продължава да си стои на дневен ред, въпреки че разходите за хранителни стоки от месеци спадат от рекордно високите си стойности, включително на пшеницата за брашното, използвано за производството на макаронени изделия, съобщава кореспондента на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Магазините и доставчиците са обвинявани в "алчна инфлация", но икономистите твърдят, че печалбите на дребно са стабилни и проблемът се свежда до по-високите разходи за производство на храни. Усещайки натиска, някои правителства в Европа намалиха цените на основните хранителни продукти и настояха за споразумения с магазините за хранителни стоки за ограничаване на разходите – мярка, която е популярна от години насам, но всъщност може да доведе до ново повишаване на цените на храните.

Френското правителство постигна тримесечно споразумение с веригите супермаркети за намаляване на цените на стотици основни хранителни продукти и други храни, което се очаква да бъде удължено до лятото. 

Държави като Унгария, където инфлацията на храните е най-висока в Европейския съюз, и Хърватия въведоха контрол върху цените на продукти като олио, някои видове свинско месо, пшенично брашно и мляко.

Италианското правителство наскоро заяви, че ще затегне контрола върху цените, като работи в по-тясно сътрудничество с 20-те региона на страната, но няма да налага конкретни ограничения.

Италианците са възмутени  и заради рязкото покачване на цената на спагетите. Те са се покачили двойно, в резултат на инфлацията.  

До момента Испания се въздържа от контрол върху цените, но премахна всички данъци върху добавената стойност за основни продукти и намали наполовина данъка върху олиото за готвене и тестените изделия до 5%.

Националната статистическа агенция в Гърция ЕЛСТАТ съобщи за поредното покачване на цените на хранителните продукти, плодове, зеленчуци и месо. Плодовете са поскъпнали с 20%, зеленчуците с 16%, а млечните продукти с 15%.

Правителство на Гърция предприе мерки, като Market Pass, като  се дава  сумата от 132 евро за шест месеца, а освен това  и "Кошница на домакинята", която включва всички продукти от първа необходимост с намалени цени.

Европейската централна банка ще повиши лихвените проценти, за да противодейства на инфлацията, докато Федералният резерв на САЩ вероятно ще се въздържи от този ход.

В Европа прибягването до строг контрол върху цените е в полза на гражданите, които постоянно получават напомняния за инфлацията всеки път, когато се озоват на касата на някои магазин.   Подобни мерки трябва да бъдат прилагани, особено за случаи на шокови промени в предлагането, като например война. Все пак подобен контрол всъщност би могъл да влоши инфлацията при цените на храните, тъй като увеличава търсенето от страна на купувачите, но обезкуражава новото предлагане.

Снимка: Pixabay