Румъния обмисля солени глоби за туристи, пренебрегнали червения флаг на плажа

Несъобразилите се с предупреждението излагат на риск живота на спасителите

18.08.2023 | 19:35 Редактор: Вяра Димова
Румъния обмисля солени глоби за туристи, пренебрегнали червения флаг на плажа

Солени глоби за туристи, които пренебрегват червения флаг и влизат във водата, предлага Раед Арафат - ръководителят на румънския Департамент за извънредни ситуации и създател на системата за спешна помощ в Румъния.

"Ако спасителят дойде при човек да го спаси, защото въпросният е влязъл след вдигането на червения флаг, тогава този човек трябва да плати сериозна глоба за това, че е изложил живота на спасителя на опасност", коментира Арафат, цитиран от "Диджи 24".

Наскоро окръг Констанца беше под жълт код за силен вятър, а на брега беше вдигнат червен флаг, забраняващ къпането в морето заради големите вълни и силните течения. Въпреки това хора влязоха във водата, припомнят румънските медии.

Във вторник в румънския черноморски курортен град Ефорие избухна конфликт между спасители и туристи, които искаха да влязат във водата, въпреки че беше вдигнат червен флаг. Eдин от летуващите хвърли камък по спасител, който беше във водата с джет. Стигна се и до сбиване на брега. След скандала двама туристи бяха транспортирани в болница за оказване на медицинска помощ, съобщи БТА.

В понеделник в Мамая четирима души загубиха живота си, след като се удавиха в морето. В същия ден туристи се удавиха в Костинещи и Венус. 

Снимка: БГНЕС