Неконтролируем е пожарът на Тенерифе, овладяването му се оказа невъзможно

Периметърът му се разрасна до 44 километра, евакуирани са над 7 хил. души

18.08.2023 | 12:43 Редактор: Тодор Петров
Неконтролируем е пожарът на Тенерифе, овладяването му се оказа невъзможно

Горският пожар, който избухна на остров Тенерифе в понеделник вечерта, все още е извън контрол. Овладяването на огъня се оказа невъзможно, въпреки използването на всички възможни средства по въздух и земя. 

През последните часове пожарът е обхванал и общините Ел Саузал и Ла Матанса, като така общият брой на засегнатите селища вече е осем. Периметърът му се разрасна до 44 километра, а вятърът и горещините допълнително затрудняват работата на екипите по гасенето. 

Заради гъстия дим хеликоптерите нямат видимост и трудно успяват да предвидят къде да изсипят водата. Планинският терен затруднява достъпа до огъня и на места е невъзможно да бъде прекъснат, за да не се разраства. 

Изгорени са над 3 200 хектара и са евакуирани над 7 000 души. От Ел Саузал са евакуирани 3 069 души, а от Ла Есперанса над 3 820.

Според Педро Мартинес, който ръководи операцията по гасенето му, пожарникарите са предприели отбранителна стратегия - първо спасяват хората, след това се опитват да защитят имуществото им и накрая да предпазят горите и селскостопанските засаждения. 

Късно снощи всички пътища и пътеки към националния парк Тейде бяха затворени, за да се улесни работата по овладяването на пожара, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС