Канибали в Папуа Нова Гвинея ядат обирджии за наказание

На деца под 13 години не е позволено да ядат човешко месо

18.08.2023 | 08:19 Редактор: Искра Ангелова
Канибали в Папуа Нова Гвинея ядат обирджии за наказание

Авантюрист пътува до една от най-отдалечените джунгли на Земята, за да открие ужасяващо племе канибали. Дрю Бински пътува сам до Папуа Нова Гвинея, където отшелниците от племето короваи живеят така, както са живели нашите предци от каменната ера. Те носят малко или никакви дрехи и ловуват с лъкове и стрели.

До 1974 г., когато антрополози навлизат в индонезийските провинции Южна Папуа и Горна Папуа, короваите не знаят, че на Земята има други хора, разказва "Дейли Стар".

Дрю прекарва много време сред племето момуна, близките съседи на короваи, които му разказват за своите страховити братовчеди.

"Научих, че короваите не ядат хора за удоволствие или за хранителна стойност. Това е просто форма на наказание. Ако откраднеш нещо, те пекат на огън и те изяждат", обяснява той.

Короваи също така вярват, че зъл демон, наречен хакуа, може да обладае човек и да го "изяде" отвътре, превръщайки го във вещица. За тях е просто здрав разум, че някой, който е обладан, също трябва да бъде убит и изяден.

"Короваи вярват, че мистериозните смъртни случаи, като например болестите, се приписват на хакуа или зли демони, които приемат човешки облик. Говори се, че хакуа се маскират като приятели или членове на семейството в опит да спечелят доверието на племето, за да могат по-късно да ги убият. Традиция на короваите е да извършват канибалски ритуали върху всеки, за когото се смята, че е хакуа, за да могат да защитят членовете на племето... това е част от системата за правосъдие, основана на отмъщението", казва Дрю.

Вкусът на човешкото месо се сравнява с този на диво прасе или ему. Членовете на племето ядат всички части на тялото с изключение на косата, ноктите и пениса. На деца под 13 години не е позволено да ядат човешко месо, защото короваите вярват, че яденето на хакуа носи риск сами да се обладаят, пише БГНЕС.

Един от водачите в джунглата, на име Корнелиус, разказва за Vice как е спечелил доверието на изолираното племе: "Една вечер те му дадоха пакет месо и му казаха, че е човешко. Ако го изяде, може да остане с тях, а ако не го направи, тогава ще му кажат да си тръгне. Той го изяде и така стана много близък с тях".

Снимка: БГНЕС / Архив