Тръмп има срок до 25 август да се предаде доброволно

Заедно с президента на САЩ са обвинени още 18 души

15.08.2023 | 18:51 Редактор: Михаела Кирилова

Ново обвинение срещу Доналд Тръмп. Съдът в щата Джорджия обяви, че той и негови сподвижници са заподозрени в опит да преобърнат резултатите от изборите през 2020 г. Заедно с Тръмп са обвинени още 18 души.

Обвиненията бяха предявени от прокурора на съдебен окръг Фултън в щата Джоржия. Тя се позова на местен закон, който се използва срещу организирани престъпни групи и предвижда от 5 до 20 години затвор. 

"Издадени са заповеди за арест на Тръмп и останалите обвинени в опитите им да отменят изборите през 2020 г. Те имат срок до 25 август да се "предадат доброволно", заяви прокурорът Фани Уилис.

Това е четвъртото обвинение за по-малко от шест месеца срещу Тръмп, който се бори за президентската номинация на републиканците за изборите догодина. Сега е заподозрян, че през 2020 г. той и останалите обвиняеми са отказали да признаят поражение и са участвали в заговор за незаконна подмяна на резултатите. Разследването се води, откакто беше разпространен телефонен разговор, в който Тръмп иска от местен представител да намери около 12 000 бюлетини с неговото име, за да бъде обявен за победител. Обвинението беше одобрено от голямо съдебно жури, което се събра в главния град на Джорджия - Атланта. 

От кампанията на Тръмп заявиха, че прокурорът служи на интересите на президента демократа Джо Байдън. 

Бившият президент коментира кратко, че са го обвинили в разгара на политическата му кампания и "това е лов на вещици!"

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС