Шофьор и съветник в МЕ: Кои са българите, арестувани в Англия за шпионаж в полза на Русия

Триото е участвало и в комисии за улесняване гласуването на наши сънародници в Лондон

15.08.2023 | 15:36 Редактор: Михаела Кирилова

Тримата българи, задържани във Великобритания по обвинение в шпионаж за Русия, са арестувани още през февруари, но за ареста се съобщава едва днес.

В разпространената информация се посочва, че задържаните са Орлин Русев на 45 години, Бисер Джамбазов (на 41) и Катрин Иванова (на 31 години). Медиите се позовават на неназовани разследващи, според които те са работили за руските служби. Притежавали са фалшиви паспорти, лични карти и други документи за няколко европейски страни, сред които, освен Великобритания, Франция, Италия, Испания, Гърция, България. И за тримата се знае, че живеят в Обединеното кралство от години. Арестувани са по силата на Закон за служебната тайна в разследване за борба с тероризма към отдел на полицията, отговаряща за шпионажа на национално ниво. 

Орлин Русев е от Грейт Ярмът, графство Норфолк, Джамбазов е от Хароу, северозападен Лондон. Tам е живяла и Катрин Иванова, като се смята, че тя и Джамбазов са били двойка. 

Русев има бизнес контакти в Русия. Работил е в сферата на финансовите услуги. От негов профил в социалните мрежи се разбира, че по-късно е станал собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прехващане на комуникации. Русев е бил и съветник в българското министерство на енергетиката. 

Джамбазов е шофьор в болница, а Иванова се e регистрирала в онлайн профил като лаборант в частен здравен бизнес. Според български държавни документи, те са работили и за комисии, улеснявали гласуването на наши сънародници в Лондон по време на български избори. От посолството ни там заявиха, че британските институции не са информирали дипломатите ни за задържането на трите лица. Възможно е това да е станало по тяхно желание.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.


2
0 rate up comment rate down comment 0
До Пешо
преди 8 месеца
Пак българите ли са най-умните? Явно ги разбираш много и ти :)). Умен си. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
Пешо
преди 8 месеца
Тия от МИ6 или МИГ 29 са толкова "умни", че могат да открият шпиони и всред *** берящи ягоди. Сигнализирай за неуместен коментар