100 рубли за един долар - руската валута е поевтиняла с около 25%

Стойността ѝ е намаляла почти наполовина спрямо пика си от юни 2022 г.

14.08.2023 | 11:05 Редактор: Тодор Петров
100 рубли за един долар - руската валута е поевтиняла с около 25%

Рублата прескочи психологическото ниво от 100 рубли за долар за първи път от март миналата година, въпреки че Руската централна банка се опита да спре поевтиняването ѝ, като спря покупките на чуждестранна валута на вътрешния пазар до края на 2023 г., предаде Bloomberg.

От началото на годината руската валута е поевтиняла с около 25% спрямо долара, което я поставя сред трите най-слабо представящи се валути от развиващи се пазари заедно с турската лира и аржентинското песо.

Стойността ѝ е намаляла почти наполовина спрямо пика си от юни миналата година на фона на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, включително ограничаването на цените на петрола, които намаляват приходите от износ.

"Текущият валутен курс се отклонява значително от фундаменталните нива и в близко бъдеще се очаква неговото нормализиране", заяви икономическият съветник на президента Владимир Путин Максим Орешкин пред агенция ТАСС, цитиран от Ройтерс. "В интерес на руската икономика е да има силна рубла", каза още той.

Според последните данни на централната банка приходите на руските износители на петрол и газ са намалели до 6,9 млрд. долара през юли от 16,8 млрд. долара през същия период на миналата година. Облекчаването на ограниченията за движение на пари в чужбина също доведе до ускорено изтичане на капитали, тъй като руснаците активно прехвърлят средства в чуждестранни сметки.

Четете повече в investor.bg