Рублата продължава да отслабва спрямо долара, приходите на Русия във валута намаляха

Руската парична единица доближава 100 за един долар

09.08.2023 | 20:14 Редактор: Юлиан Христов
Рублата продължава да отслабва спрямо долара, приходите на Русия във валута намаляха

Спадът на руската рубла показва малко признаци за спиране на фона на големи изходящи валутни потоци и влошаване на условията за външна търговия, тъй като санкциите заради войната в Украйна оказват влияние върху икономиката.

Рублата е отслабнала с 23% спрямо долара досега тази година, което я поставя сред трите най-лошо представящи се нововъзникващи пазари заедно с турската лира и аржентинското песо. Рублата се търгуваше под 97 за долар в сряда и се доближава до 100 за долар - ниво, последно наблюдавано през първия месец, след като президентът Владимир Путин нареди инвазията през февруари 2022 г.

Излишъкът по текущата сметка - приблизително разликата между износа и вноса - се очаква да бъде близо до нула през юли, след като стана отрицателен през юни, показват оценките на Bloomberg Economics. Банката на Русия трябва да публикува данни за юли в сряда.

Управителят на централната банка Елвира Набиулина многократно е посочвала влошаването на условията за външна търговия като основна причина за срива на рублата, като същевременно изключва интервенция за подкрепа на обменния курс. Валутата е намаляла почти наполовина в стойността си от миналогодишния връх на капиталовия контрол на фона на увеличените държавни разходи, намаляващите енергийни приходи и руснаците, които влагат средства в чуждестранни сметки.

Последните данни на централната банка показаха, че големите руски износители са продали 84% от валутните си приходи на пазара през юни. Но техните постъпления - ключов източник на твърда валута за Русия след инвазията - намаляха до едва 6,9 милиарда долара през юли от 16,8 милиарда долара през същия период на миналата година.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.