Politico: Лаура Кьовеши най-накрая се зае с България

Според медията страната е един от примерите за безсилието на Брюксел пред кражбите на европейски средства

12.08.2023 | 12:22 Редактор: Вяра Димова
Politico: Лаура Кьовеши най-накрая се зае с България

Европейският прокурор Лаура Кодруца Кьовеши най-накрая се зае с България, отдавна смятана за един от най-ярките примери за безсилието на Брюксел пред кражбите на европейски средства, пише европейската редакция на Politico.

В четвъртък Европейската прокуратура (ЕП) извърши обиски в 28 жилища и офиси в рамките на усилията за разследване на злоупотребата с пари от ЕС в железопътни проекти, а в сряда е арестуван кметът на малък град. Разследването се очаква от няколко години, като водещи политици от реформаторския лагер в България твърдят, че източването на средства от ЕС се е превърнало в един от основните източници на приходи на организираните престъпни групи.

През 2020 г. Центърът за изследване на демокрацията, неправителствена организация в София, стигна до заключението, че до 15% от парите на ЕС в страната редовно се присвояват.

Понастоящем Европейската прокуратура провежда 143 разследвания в България с "очаквани общи щети" на обща стойност 492 млн. евро (983.65 млн. лева), според нейния доклад от 2022 г., предаде "Фокус".

Повече от 100 агенти от българската полиция и службата за вътрешна  информация ("Национална полиция" (ГДНП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършиха обиски на 10 август във връзка с железопътната линия между градовете Костенец и Септември, която получи финансиране в размер на 130 млн. евро (259,91 млн. евро) от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). 

Макар че разследванията за корупция са сравнително често срещани в България, страната изпитва сериозни затруднения да осъди престъпници от най-високо ниво.

Снимка: БГНЕС