Мащабите на трагедията на Хаваите са огромни и разкриват страшна картина

Президентът Джо Байдън обяви бедствено положение

11.08.2023 | 12:54 Редактор: Тодор Петров

Мащабите на трагедията се виждат най-добре от въздуха: пред очите на пилотите на хеликоптери се разкрива страшната картина на опустошенията. Районът прилича на бойно поле, предаде ARD. 

Най-засегнат от пожарите в западната част на острова е пристанищният град Лахайна. Тринайсет хиляди души живеят в историческия град, който е и известен туристически център. Сега той буквално е изтрит от лицето на земята. 

"Лахайна вече го няма, почти нищо не остана от него. Банките, магазините, църквите – всичко това вече не съществува", казва пред кореспондент на ARD местният жител Хари Доненфелд.

Неговата къща е била пощадена от огъня. В нея той е приел хора, останали без покрив. "Повечето обаче са принудени да спят направо на улицата", споделя той.

Конгресният център на щата Хавай е превърнат във временен приют за пострадалите от горските пожари. 

"Токът спря, бензиностанцията избухна, хората просто се опитват някак да се спасят от огнената стихия. Друг от пострадалите пък се е спасил от огнения Ад, като е скочил в морето, а Бреговата охрана го е извадила оттам", разказва една от настанените там. 

Президентът Джо Байдън обяви бедствено положение, което прави възможно отпускането на спешни средства за осигуряване на временен подслон на хората и за отстраняване на щетите от бедствието. Американските военни изпратиха хеликоптери и спасителни екипи на острова. Същевременно хиляди се опитват да напуснат Хаваите. Дотук 14 хиляди души са успели да се евакуират. Още толкова вероятно ще бъдат изведени от острова до края на днешния ден, допълва германската обществена телевизия.

Междувременно в най-засегнатата западна част на острова огънят е овладян до 80 процента, а с два други бушуващи пожара на изток огнеборците са се справили на 70 процента. Губернаторът на Хавай Джош Грийн призова всички, които имат място вкъщи, да подслонят колкото се може повече от бедстващите хора, пише DW.

Мауи е популярна туристическа цел за много американци и зависи изцяло от туризма. Но докато туристите са завърнат на острова, ще мине много време.

Снимка: БГНЕС