Затворници в Бахрейн с гладна стачка заради лоши условия и отношение

Стачкуващите твърдят, че не са пускани от килиите си 23 часа

10.08.2023 | 18:17 Редактор: Михаела Кирилова
Затворници в Бахрейн с гладна стачка заради лоши условия и отношение

Затворници в Бахрейн започнаха гладна стачка заради тежките условия в затвора, включително 23-часовото затваряне в килии и ограниченията за молитва, съобщиха роднини и властите.

В изявление на затворниците, публикувано от забранената опозиционна група Ал-Уефак, се съобщава за гладната стачка в затвора "Жау", в който се намират дисиденти, задържани по време на репресиите през 2011 г. срещу шиитските протести. Базираният във Великобритания Бахрейнски институт за права и демокрация (BIRD) заяви, че в нея участват "стотици политически затворници".

Властите в Бахрейн омаловажиха инцидента, като заявиха, че "някои затворници са върнали храната си на 8 август" в затвора край село югоизточната част на страната. Главна дирекция "Реформа и рехабилитация" заяви, че "здравето и безопасността на всички затворници са приоритет и всички затворници имат същия достъп до първична и вторична медицинска помощ, както всички граждани в Бахрейн".

Но в изявлението, публикувано от Ал Уефак в понеделник, затворниците твърдят, че са държани в килиите си по 23 часа на ден. Те настояват за подходящи медицински грижи, достъп до образование и разрешение да се молят заедно в джамията на затвора.

"В продължение на много години политическите затворници търпят унизително отношение и продължително затваряне в килии, както и систематичен отказ за медицинско лечение", заяви директорът на BIRD Сайед Ахмед Алвадаи.

Аудиозаписи на затворници, които потвърждават гладната стачка, бяха публикувани от активисти в социалните медии.

"Притеснявам се за живота на баща си. Не искам той да бъде освободен в ковчег", написа в изявление по електронната поща Мариам кл-Хаваджа, дъщеря на един от стачкуващите затворници, който лежи вече 12 години и твърди, че му е отказано медицинско лечение.

Бахрейн е ключов регионален съюзник на Съединените щати и е дом на Пети флот на американските военноморски сили, уточни БГНЕС.

От 2011 г. насам, когато властите, подкрепяни от саудитски военни сили, потушиха шиитските протести с искане за конституционна монархия и избран министър-председател, в затворите в Бахрейн са хвърлени десетки дисиденти=

Снимка: pexels