Тревожно? Все повече млади хора употребяват канабис заради психологическо страдание

Направено е проучване на над 25 000 доброволци

09.08.2023 | 16:31 Редактор: Вяра Димова
Тревожно? Все повече млади хора употребяват канабис заради психологическо страдание

Вероятността страдащите от високи нива на психологически стрес да да употребяват канабис е по-голяма. Връзката между стреса и потреблението му анализират изследователи, използвайки данни от Националното проучване за употребата на наркотици и здравето в САЩ през 2020 г.

Главните изследователи са разгледали данните на над 25 000 доброволци. 

Психологическото страдание може да представлява част от редица психични и емоционални симптоми, като тревожност, депресия, гняв и тъга, както и други негативни емоции. Интензитетът на състоянието е в толкова високи нива, че влияе сериозно на качеството на живот в ежедневието. Във въпросното проучване доброволците са оставили информация за психо-емоционално страдание, както и друга като употреба на канабис, включително споменавайки причини, честотата и употребата на други субстанции.

Данните сочат, че потребителите на канабис са най-вече от хората, които изпитват средни или високи нива на психологическо страдание. Тези с високи нива имат най-висока честота на употреба на канабис. Научното изследване сочи и че има тенденция това да са млади хора (учените са взели единствено данни на доброволци над 18-годишна възраст). 

Прекомерната, компулсивна употреба на канабис може да доведе до психично разстройство, асоциирано със зависимост към него.

Четете повече в Puls.bg.