Новото нормално? Ученици влизат дрогирани в час, непълнолетни пласират наркотици

Употребата на алкохол се е превърнала в пандемия сред младите, казват експерти

21.06.2023 | 09:48 Редактор: Вяра Димова
Новото нормално? Ученици влизат дрогирани в час, непълнолетни пласират наркотици

Употребата на алкохол и наркотици се превръща в пандемия сред младите хора у нас. В това са категорични експертите в образованието, комисиите за борба с противообществените прояви и служителите на МВР. 

Тревожно зачестиха случаите в Благоевградска област на ученици, влизащи в клас надрусани и на непълнолетни, пласиращи дрога. Регионалното управление по образование изпрати спешно писмо до училищните директори и до местните власти за засилване на контрола. 

Проблемът с употребата на алкохол, дрога и модерния напоследък райски газ сред учениците е отражение на това, което се случва в обществото ни. Колкото и да е сериозна ситуацията, тя не е толкова в училището, колкото в средата извън него, категоричен е Методи Попов от Регионалното управление на образованието. И допълва, че мерките от тяхна страна не са спирали, а писмото е просто превенция преди лятната ваканция. 

"Младите са най-податливи, те са най-крехки, все още нямат изградените навици за защита срещу такива пороци, затова уязвимостта там е най-голяма. Периодично събираме, обобщаваме информация. Там, където имаме усещане, че е недостатъчна превантивността, насочваме вниманието на колегите в училище. Стремим се да сме актуални със ситуацията и времето", коментира Попов, цитиран от БНР.

Според експертите в образователната и превантивна дейност обаче най-тревожният факт е, че обществото приема употребата на наркотици като неизбежна нормалност.

Снимка: pixabay