В Германия: Всеки трети западен танк в Украйна е повреден в бой

Съобщенията от Украйна показват катастрофални загуби

09.08.2023 | 15:22 Редактор: Искра Ангелова
В Германия: Всеки трети западен танк в Украйна е повреден в бой

Съобщенията от Украйна показват катастрофални загуби сред доставените от Запада танкове, пише Frankfurter Rundschau. Само в един от участъците на фронта украинските войски загубиха една пета от доставените танкове, 25 броя, 4 от които бяха предоставени от Германия.

"Но колко големи са общите загуби на Киев в действителност зависи и от това колко повредени танкове могат да бъдат ремонтирани", пише германското издание.

Военни експерти, на чието мнение се позовава вестникът, отбелязват, че въпреки своята уязвимост германският Leopard 2, британският Challenger 2 или американският Abrams M1 са много ремонтопригодни и е много трудно да им се нанесат непоправими щети. На първо място, западните модели са добре защитени от вътрешна детонация на боеприпаси и следователно не се унищожават дори когато са ударени и могат да бъдат "възстановени в повечето случаи".

За тази цел западните страни създават ремонтни зони в Украйна и съседните страни. Най-амбициозни планове си поставя германската Rheinmetall, която смята да "ремонтира танкове Leopard и друга военна техника директно в Украйна". Ръководителят на концерна потвърди, че компанията "вече обучава украинци в Германия за тази цел“ и планира да започне малки ремонти точно в Украйна в края на лятото. Това може да даде на украинците важно офанзивно предимство, смятат във Frankfurter Rundschau.

Плановете на германския отбранителен концерн се подкрепят от министъра на отбраната на Борис Писториус, който през юли заяви, че "ремонтът (на техника) е неразделна част от стабилната подкрепа за Украйна, както и доставката на боеприпаси". Министърът обаче вижда риск в организирането на възстановяването на оборудването точно в Украйна поради потенциални ракетни удари.

В момента, "след седмици мъки", се организира съвместен полско-германски сервиз в две предприятия на Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), с подкрепата на Rheinmetall и KMW. "Няколко танка 2A4 Leopard вече чакат ремонт във фабриката на PGZ към този момент", отбелязва Frankfurter Rundschau.

В момента американците преговарят и с Полша за организиране на сервизи за Abrams M1, а Rheinmetall съобщи, че преговаря с Румъния за организиране на производство в тази страна. Общо в близко бъдеще може да се появят 5 завода, които ще ремонтират оборудване за Украйна, обобщава германският вестник, цитиран от "Фокус".

Една трета от доставените в Украйна танкове вече са повредени в битка, но западните експерти се надяват, че ремонтът ще позволи повечето от унищожените танкове да бъдат върнати на фронта. Frankfurter Rundschau пише, че само три танка Leopard по-рано са били смятани за напълно неподходящи за възстановяване, ремонтът на останалите ще започне в близко бъдеще.

Снимка: БГНЕС