"Движението на плажната кърпа" в Гърция протестира срещу завземането на всички плажове

Протестът тръгна от Парос и се разпростира на други гръцки острови

07.08.2023 | 14:30 Редактор: Юлиан Христов

В Гърция "Движението на плажната кърпа" организира протест срещу неправомерното завземане на крайбрежието от предприемачи. Недоволството тръгна от остров Парос и провокира подобни инициативи и на други гръцки острови, предаде националната телевизия ЕРТ.

Жителите на Родос, Наксос, Серифос и Корфу също поискаха съхраняването на повече безплатни публични плажове без шезлонги, чадъри и други подобни платени услуги, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Движението на жителите на Парос за свободни плажове", подкрепено от над 2000 души, се сформира с искания за прекратяване на произвола по бреговете, където често бизнесмени се разпростират отвъд площта, за която имат разрешение. На острова вече затвориха три обекта след проверки и установяване на нарушения. 

"Няма да правим отстъпки на никого", заяви министърът на националната икономика и финансите Кости́с Хадзидакис по отношение на проверките за евентуално незаконно заемане на част от морския бряг. 

Междувременно Христос Георгусис, член на движението в Парос, в интервю за радиостанция "Прото програма" разказа за случай, при който охранители са го изгонили от пясъчен плаж към скалите. Във връзка с цените за шезлонгите той сподели, че първите редове откъм морето на плажа Санта Марина в Парос достигат до 120 евро, а по-задните са по 40 евро. Георгусис допълни, че мерките за дистанция от 5 метра, посочени в закона, не се спазват. 

"Местната власт в сътрудничество с държавата, с правителството, трябва незабавно да предприеме мерки, така че плажовете да се използват, както в момента, но да има място за плажуващите, които желаят да не ползват шезлонги, и също така най-накрая да се разгледа въпросът за цената", подчерта председателят на Гръцката конфедерация на предприемачите в областта на туристическото настаняване Панайотис Токузис в интервю за ЕРТ.

Покрай засилените проверки, подтикнати от защитниците на обществено достъпните плажове, кметът на Серифос Константинос Ревинтис беше задържан, "докато се е опитвал да приложи закона", по негови думи. Той поясни, че е имало решение, според което едно заведение е било незаконно и е трябвало да бъде запечатано. 

"Запечатахме заведението, но срещу мен беше заведено дело за неизпълнение на служебните задължения, за злоупотреба с власт и за обикновена клевета", каза Ревинтис.

"Ние сме за спазване на закона, казваме "Да" на бизнеса, но според законовите разпоредби", добави кметът.

Снимка: БГНЕС