Българин управлявал онлайн платформа, разпространяваща сексуално насилие над деца

Разследването на Интерпол е продължило 2 г.

07.08.2023 | 10:18 Редактор: Юлиан Христов
Българин управлявал онлайн платформа, разпространяваща сексуално насилие над деца

Интерпол приключи двугодишна глобална операция за изправяне пред правосъдието на престъпници, управляващи мрежи от уебсайтове с материали на сексуално малтретиране на деца, предназначени да генерират печалби от реклама, съобщават от МВР.

Продължила от декември 2021 г. до юли 2023 г., операция Narsil беше насочена и към финансовите механизми, използвани от администраторите на уебсайтове за провеждане на техните онлайн рекламни кампании.

В един от случаите брат и сестра са били арестувани в резултат на цифрови улики и разузнавателни данни, предоставени от глобалната полицейска общност и насочващи следователите към заподозрените в Аржентина.

От дома им са иззети 14 електронни устройства, пари в брой и кредитни карти. Смята се, че двамата родственици са създали, поддържали и са се облагодетелствали финансово повече от десетилетие от уебсайтове, съдържащи материали със сексуално насилие над деца и свързани рекламни кампании.

Българските правоохранителни органи, съвместно с прокуратурата, идентифицираха и задържаха 34-годишен, управлявал онлайн форум от 2020 г. Полицията закри форума, за който се смята, че е улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца. След ареста продължават действията за установяване на ползватели на форума.

В рамките на руския етап от операция Narsil полицейските власти арестуваха двама 24-годишни за производство и онлайн разпространение на материали, изобразяващи сексуално насилие над непълнолетни. При претърсване, от заподозрените са иззети компютърно оборудване, съдържащо специализиран софтуер за създаване и администриране на уебсайтове, и сменяеми твърди дискове с материали със сексуално насилие над деца.

Снимка: Pixabay