Военната хунта в Нигер е поискала помощ от ЧВК "Вагнер"?

"Те се нуждаят от ("Вагнер"), за да гарантират оцеляването си на власт“, ​​е коментирал Васим Наср

05.08.2023 | 22:45 Редактор: Михаела Димитрова
Военната хунта в Нигер е поискала помощ от ЧВК

Преди крайния срок за освобождаването на сваления президент на Нигер Мохамед Базум и евентуалната военна намеса на Западноафриканския регионален блок (ECOWAS), в случай че това не се случи, военната хунта на Нигер поиска помощ от руски наемници от група "Вагнер". Това е заявил анализаторът Васим Наср пред Associated Press.

"Искането към ЧВК "Вагнер" е отправено по време на посещение на един от лидерите на военната хунта, генерал Салифу Моди, в съседно Мали", е заявил Васим Наср, журналист и старши сътрудник в Sufan Center, независим център с нестопанска цел за изследвания, анализи и стратегически диалог за глобалната сигурност.

Според него тази информация е съобщена първо от френската телевизия France 24 и е потвърдена от трима източника от Мали и френски дипломат.

"Те се нуждаят от ("Вагнер"), за да гарантират оцеляването си на власт“, ​​е коментирал Наср и е добавил, че "Вагнер" обмислят искането на военната хунта в Нигер. Западен военен служител, пожелал анонимност, в потвърдил пред AP, че е наясно, че хунтата е поискала помощ от "Вагнер" по време на посещението на генерал Салифу Моди в Мали.

Министрите на отбраната на ECOWAS финализираха на 4 август план за намеса и призоваха военните командири да подготвят ресурси, след като на екип за посредничество, изпратен в Нигер, не беше позволено да влезе в столицата Ниамей, за да се срещне с лидера на хунтата генерал Абдурахман Чиани. След посещение в Мали генерал Салифу Моди е предупредил за военна намеса, като е обещал, че Нигер ще направи всичко необходимо, за да предотврати превръщането му в "нова Либия", съобщи по-рано държавната телевизия на Нигер.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Добра възможност за африканците да осъзнаят мечешките услуги на Кремъл Сигнализирай за неуместен коментар