От частния самолет в подземния вход на съда: Тръмп обрисува тъжна картинка в САЩ

"Това никога не би трябвало да се случва в Америка", смята Тръмп

04.08.2023 | 13:46 Редактор: Михаела Димитрова

45-ият президент на Съединените щати Доналд Тръмп с обвинения за опитите да преобърне изхода от изборите през 2020 г. Тръмп пледира невинен по четири от тях. 

Тръмп се яви във Вашингтон с частния си самолет от Ню Джърси и използва подземен вход към съда, за да избегне телевизионните камери. Той отказва да се признае за виновен, че е участвал в конспирация, за да преобърне волята на избирателите. Негови изявления доведоха до безпрецедентната масова атака на протестиращи срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

По ирония на съдбата Тръмп се изправи пред правосъдието пред съд, който се намира близо до мястото, където разбунтували се американци за първи път нападнаха полицаи и премахнаха бариери, за да нахлуят в Капитолия. Съдията информира Тръмп за максималните присъди по всяко от четирите обвинения. А те са за заговори: за измама на САЩ, за възпрепятстване на официално производство, срещу правата и за опит за възпрепятстване на производството.

"Това е много тъжен ден за Америка. Беше тъжно, като минавах през Вашингтон и видях обстановката, упадъка, разрушени сгради и стени, и графитите. Това не е същото място, което напуснах преди време. А това, което става сега, е преследване на политически опонент. Това никога не би трябвало да се случва в Америка", коментира Тръмп.

Той каза това преди да се качи на самолета си, за да се върне в Ню Джърси. Обвинителният акт от 45 страници е изготвен от специалния прокурор Джак Смит.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС