В Калифорния откриха незаконна лаборатория със заразни агенти и стотици опасни мишки

"Градът изобщо не е знаел, че те са в тази сграда и работят под прикритието на нощта"

03.08.2023 | 20:25 Редактор: Михаела Кирилова
В Калифорния откриха незаконна лаборатория със заразни агенти и стотици опасни мишки

Разследване разкри в склад в Калифорния незаконна лаборатория, пълна със заразни агенти, медицински отпадъци и стотици мишки, създадени по биоинженерна технология, "за да улавят и пренасят вируса Ковид-19", съобщи USA TODAY.

В понеделник здравните и лицензионните служби съобщиха, че "Prestige Biotech", китайска медицинска компания, регистрирана в Невада, е управлявала нелицензирания обект в Ридли, Калифорния - малък град на около 24 мили югоизточно от Фресно. Според кметския наместник на Ридли Никол Зиеба, целта на компанията е била да функционира като лаборатория за диагностика.

"Те никога не са имали бизнес лиценз. Градът изобщо не е знаел, че те са в тази сграда и работят под прикритието на нощта", казва Зиеба пред USA TODAY.

Служителите на окръжната служба по здравеопазване заявиха, че са открили и медицински изделия, за които се смята, че са били разработени на място, като Ковид-19 и тестове за бременност.

В склада са открити и стотици мишки, които са били "държани при неподходящи условия в препълнени клетки" без храна и вода. По силата на заповед за намаляване на разходите градът конфискува мишките през април и евтаназира 773 от тях. Близо 180 мишки вече са били мъртви, се посочва в съдебните документи.

"В крайна сметка това, което открихме, са различни вируси като HIV, Ковид, хламидия, рубеола, малария", коментира Зиеба, предаде БГНЕС.

Снимка: Pexels