Балтийско море под обсада: Русия изкара на учение бойни кораби, авиация и 6000 военни

Ще се отработват действия за защита на морските пътища и плитките брегове, транспортиране на войски и товари

02.08.2023 | 15:06 Редактор: Юлиан Христов
Балтийско море под обсада: Русия изкара на учение бойни кораби, авиация и 6000 военни

Руските Военноморски сили (ВМС) са започнали учението "Океански щит 2023“, в което участват повече от 30 бойни кораба и катера, 30 самолета на морската авиация и около 6000 военнослужещи, съобщиха от Министерството на отбраната на страната, цитирани от РИА Новости.

"От 2 август в акваторията на Балтийско море под ръководството на главнокомандващия ВМС адмирал Николай Евменов се провежда военноморското учение "Океански щит – 2023", съобщиха от министерството.

Както се посочва в съобщението на ведомството, мероприятията имат за цел "проверка на готовността на силите на ВМС за защита на националните интереси в оперативно важен район и съгласуваността на работата на щабовете на различни нива в командването и управлението".

Предвижда се отработване на действия за защита на морските пътища и плитките брегове, транспортиране на войски и военни товари. Общо програмата на ученията включва повече от 200 бойни учения, включително с използване на оръжие.

След приключване на маневрите корабите ще се насочат към местата си на постоянна дислокация, а самолетите ще се върнат на летищата си, допълват от ведомството, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 1
Русофилчев
преди 8 месеца
Агонията на Русия продължава. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 3
Халапеньо
преди 8 месеца
Айде, почна се. Бързо Швеция в НАТО! Сигнализирай за неуместен коментар