Зеленски: Украйна става по-силна и войната се връща на територията на Русия

Киев продължава да атакува Москва с дронове

31.07.2023 | 07:51 Редактор: Тодор Петров
Зеленски: Украйна става по-силна и войната се връща на територията на Русия

"Украйна става по-силна и войната постепенно се връща на територията на Русия, в нейните символични центрове и военни бази. Това е неизбежно, естествено и абсолютно справедливо", заяви украинският президент Володимир Зеленски часове след като Кремъл обвини Киев, че е атакувал Москва с дронове.

Руското министерство на отбраната съобщи, че три дрона са били прeхванати в неделя, но е бил ударен бизнес и търговски комплекс в западната част на столицата. Пострадали са петият и шестият етаж на 50-етажна сграда, няма данни за жертви.

"Винаги има нещо, което лети в Русия, както и в Москва. Сега войната засяга онези, които не бяха засегнати. Без значение как руските власти биха искали да си затварят очите за това, като казват, че са прихванали всичко, нещо удря", заяви говорителят Юрий Игнат.

Украинският министър Михайло Федоров, чието министерство на цифровата трансформация наблюдава плана за доставка на "Армия от дронове“ на страната, подчерта, че ще има още удари с дронове, докато Киев засилва лятната контраофанзива, целяща да изтласка руските войски от украинска територия.

Украински дронове се появиха и над анексирания от Русия Кримски полуостров в неделя. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че е прихванало 25 безпилотни летателни апарата над територията, като е свалило 16 от тях със системи за противовъздушна отбрана.

Другите девет се разбиха в Черно море, след като сигналите им бяха заглушени от оборудване за електронна борба, според министерството, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС