Украински дронове удариха Москва, затвориха международното летище "Внуково"

Руски ракети убиха двама в Запорожие

30.07.2023 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

Украински дронове атакуваха Москва тази нощ. Няма информация за пострадали хора, в един от районите се наложи временна евакуация заради поразени високи сгради. Русия, в същото време, продължи с ракетните удари в Украйна, които за пореден път причиниха цивилни жертви. 

За попаденията в Москва властите обясниха, че са били прехванати и обезвредени дронове със средствата за водене на електронна борба. Безпилотните апарати са загубили контрол и тогава са се разбили в зоната с високи сгради, наречена "Москва сити". Целта на евакуацията е била проверка на сградите.

След атаката за кратко беше затворено международното летище "Внуково". Дронове са атакували и анексирания полуостров Крим. Украинските сили обявиха, че са нанесли успешен удар по Чонгарския мост, който свързва Южна Украйна с полуострова. Руски ракети пък бяха изстреляни по град Запорожие. Загинаха двама души. Нанесени са щети на учебно заведение и супермаркет.

Ракета порази и град Суми, в Северна Украйна. Там е загинал един цивилен и петима са ранени.

Руският президент Владимир Путин прие парад на бойни кораби и ядрени подводници в родния си Санкт Петербург. Поводът е Денят на руския военноморски флот. В парада, който се провежда всяка година във Финландския залив и в река Нева участваха близо 3 000 моряци. Путин държа реч, в която не спомена нищо за наричаната от Москва „специална военна операция" в Украйна. Той обеща ВМС да получат тази година 30 нови кораба. На парада присъстваха и лидерите на четири африкански държави.

Снимка: БГНЕС